ŠTA JE COVID-19 PROGRAM REHABILITACIJE

Program rehabilitacije oporavka od COVID-a je novi program posvećen svim osobama koje su preležale virus i na koje je to ostavilo dugoročne posledice koje sputavaju normalan svakodnevni život. Namenjen je osobama svih uzrasta, ali prevashodno osobama koje su bile hospitalizovane, provele vreme na jedinici intenzivne nege ili bile sprečene da se kreću na duži vremenski period.

Česti simptomi koji ostaju nakon COVID-a obuhvataju:

  • Nedostatak daha
  • Smanjenu energija
  • Poteškoće pri obavljanju svakodnevnih poslova
  • Slabost mišića
  • Poteškoće sa fokusiranjem i memorijom
  • Poteškoće pri gutanju

Regionalna kancelarija Svetske zdravstvene organizacije (SZO) za Evropu objavila je priručnik „Podrška oporavku – načini za ubrzanje potpunog ozdravljenja nakon preležane bolesti covid 19“. Priručnik pruža osnovne savete kao i primere vežbi za odrasle koji su se usled ove bolesti loše osećali zbog čega su bili primljeni u bolnicu. Mi koristimo ovaj priručnik kako bi Vama pružili kompletnu podršku prilikom oporavka.

Pre pošetka programa je najvažnija konsultacija sa Vašim lekarom. Kada Vaš lekar da odobrenje za fizičku aktivnost, tada personalni trener može početi sa programom oporavka nakon preležanog virusa COVID-19. Izuzetno je važno da odabranog trenera informišete o povredi i/ili bilo kom zdravstvenom problemu, bilo da je on izazvan COVID-om, ili ste ga imali od ranije. U skladu sa tim, personalni trener kreiraće plan vežbanja samo za Vas, i time smanjiti bilo koji rizik po zdravlje. Važno je da se svako ko se oporavlja od COVID-19 pažljivo ubrza vežbom kako ne bi doživeo povredu ili druge neželjene efekte.

Ako primetite da Vam se simptomi pogoršavaju tokom ili posle vežbanja, treba da zaustavite sve aktivnosti i odmah obavestite Vašeg personalnog trenera.

Podršku koju vam možemo pružiti u rehabilitaciji nakon oporavka od COVID -19 obuhvata:

VEŽBE DISANJA

Vežbe disanja imaju za cilj smanjenje otežanog disanja i poboljšanje plućnog kapaciteta. Poput fizikalne terapije, plućna rehabilitacija takođe deluje na poboljšanje mišićne snage i izdržljivosti.
Ove vežbe uključuju trening za prilagođavanje ritma disanja i tehnike za jačanje mišića disanja.

BLAGO ZAGREVANJE

Aerobne vežbe imaju za cilj poboljšanje kretanje osobama kojima je kretanje otežano kao i postepeno poboljšanje izdržljivosti.

VEŽBE JAČANJA MIŠIĆA

Vežbe jačanja mišića imaju za cilj vraćanje prethodne funkcije mišićima, smanjivanje verovatnoće pojave promena mentalnog zdravlja koje se mogu javiti kao rezultat ograničene pokretljivosti i omogućenje ljudima da se vrate svom normalnom životu.

ISTEZANJE

Jedna od najboljih stvari koju ćete postići istezanjem jeste povećanje felksibilnosti. Veća fleksibilnost Vaših mišića smanjiće rizik od povrede zglobova, ligamenata, kostiju i mišića.
Istezanjem će se povećati protok krvi u mišićima što će uticati na dostvaljanje više kiseonika i hranljivih materija čime će se ubrzati oporavak mišića nakon vežbanja.

VEŽBANJE SA PERSONALNIM TRENEROM

Personalni trener će odabati tip treninga koji tebi najviše odgovara. Plan vežbanja je prilagođen potrebama i ciljevima svakog klijenta. Personalni trener će te pažljivo uputiti kako pravilno izvesti svaku vežbu. Ovo je posebno važno kako bi se izbegle povrede, zbog slabosti mišića nakon preležanog virusa COVID-19, ali i povećala efikasnost vežbanja.

UKUPNO TRAJANJE PROGRAMA JE 45 MINUTA

COVID program (45 min) — 1.600 RSD
COVID program (10 x 45 min) — 14.600 RSD